Gallery9-1.png
Vicky Woods

Vicky Woods

Changing the world, one parent at a time

σ’ακούω

Άμα κοιτάξεις καλά αυτήν την λέξη, ίσως δείς ότι αποτελείται από στρογγυλά φουσκωτά μπαλόνια, ελαφριά, χωρίς αιχμές που θα καταφέρουν να σε σώσουν από βέβαιο πνιγμό. Μια σωσίβια λέμβος στο ναυάγιο της ψυχής σου.

Επίσης πόσο επιφανειακή καμιά φορά αυτή η λέξη….σαν κρέμα που πασαλιβεις στα χέρια σου για να μυρίζουν ωραία.
“Ναι για πες τι έγινε χθές? “ ενώ συνεχίζεις να κοιτάς ανούσια πόστ στο κινητό σου….”σ΄ακούω εγώ, λέγε” …ενδιαμέσος απαντάς και σε ένα μήνυμα μιας αλλης φίλης που το έχεις διαβάσει αλλα ξέχασες να απαντήσεις.

Μα πόσο ενυδατική μπορεί τελικά να γίνει αυτή η λέξη. Πόσο μπορεί να λυάνει και να μαλακώσει τις ουλές σου?

Τι σημαίνει τελικά ακούω?

This is an example caption

Οι περισσότεροι από εμάς, δεν έχουμε μάθει να ακούμε, πραγματικά τον άλλον. Ακούμε και εστιάζουμε μόνο σε αυτά που μας αφορούν, τα υπόλοιπα περνάνε σαν λευκή πούδρα απο το κόσκινο.
Συνήθως όταν κάποιος μοιράζεται κάτι μαζί μας, προσπαθούμε να θυμηθούμε αν μας έχει συμβεί κάτι παρόμοιο και να σπεύσουν να του το εξιστορησουμε φυσικά. “Καλά που να σου πώ τι είχα πάθει εγώ μιά φορά” Είναι ο τρόπος να του πούμε σε καταλαβαίνω έχω περάσει και εγώ το ίδιο ή και χειρότερο.
Άλλες φορές, να διακόψουμε τον άλλον ρωτώντας τον λεπτομέρειες που δεν έχουν να κάνουν με εκείνον αλλά ίσως με κάτι που θέλουμε να αποκτήσουμε εμείς από την ιστορία του.
Και φυσικά πριν καν καλά καλά τελειώσει, να του στρέψουμε τον δείκτη πάνω του, για τα λάθη που εντοπίσαμε στην συμπεριφορά του και με μεγάλο στόμφο και γενναιοδωρία βρε αδερφέ να μοιραστούμε μαζί του τις συμβουλές μας.

Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό? Όλοι το έχουμε κάνει. Γιατί ? γιατι έτσι μάθαμε!!!

Αυτό και ακόμα περισσότερα όπως χαρακτηρισμούς και ταμπέλες, προειδοποιήσεις και εντολές, ερμηνείες και κριτική είναι μερικά απο αυτα που χρησιμοποιούμε ως μέσω επικοινωνίας προς τα παιδιά μας η τους αγαπημένους μας.

¨Οταν το παιδί μας λέει κάτι, πόσο σίγουροι είμαστε ότι το ακούμε πραγματικά? Καταλαβαίνουμε πραγματικά ποια είναι η ανάγκη του ή νομίζουμε ότι ξέρουμε τι θέλει και τι χρειάζεται γιατι απλά …”ξέρουμε εμείς” γονεις του είμαστε!!

Έχω βρεθεί άπειρες φορές μπροστά σε γονείς που ενώ προσπαθούν να ακούσουν τι λέει το παιδί τους τα δικά τους ραδιοφωνικά παράσιτα δεν τους αφήνουν να ακούσουν καθαρά. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις σχέσεις τον ανθρώπων όπως προανέφερα. Με αποτέλεσμα είτε ο σύντροφός μας, είτε ο φίλος μας, είτε τα παιδιά μας να μένουν δυσαρεστημένοι από την επαφή μαζί μας. Παρόλο που είχαμε τις καλύτερες προθέσεις ίσως δεν θα θέλουν να μοιραστούν κάτι ξανά μαζί μας, γιατί δεν εισακούστηκαν πραγματικά.

Πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε λοιπόν τον εαυτό μας να λαμβάνουμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια τα σήματα που μας στέλνουν οι δικοί μας.? Και πώς μπορούμε να γίνουμε πιο βοηθητική και ενυδατική στην σχέση μας μαζί τους?

Στα σεμινάρια μας, μαθαίνουμε πώς να το κάνουμε αυτό με επιτυχία μέσω απο απειρες βιωματικές ασκήσεις και εξάσκηση. Δέν θέλει κόπο θέλει τρόπο.!!

Αν όλοι μάθουμε να ακούμε πιο ουσιαστικά τους άλλους,τότε ίσως η βοή αυτού του πλανήτη, να γίνει πιο μελωδική.

Θές να είσαι και εσύ στην επόμενη συνάντησή μας?

Share this with a parent ➜

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Εσύ είσαι μέλος του

YogiMother Community!

Εδώ στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και μαθαίνουμε χρήσιμες πληροφορίες μέσα από άρθρα, βίντεο, σεμινάρια και κύκλους γονέων.